vineri, 21 septembrie 2007

Târgul Romanului

Bisericile ortodoxe din târgul Romanului.
De la zidire până în zorii modernităţii


Cuprins:

I.1.În loc de prefaţă

2.Târgul...

3.zidirile...

4. în loc de concluzii…
Bisericile ortodoxe din târgul Romanului.
De la zidire până în zorii modernităţii


I.1.În loc de prefaţă…
Prima zicere, cu greutate de document, despre această statornică aşezare(Roman) era zugrăvită cu mai bine de şase secole înainte ca această scriere să vadă lumina zilei. De atunci s-au rostogolit anotimpuri şi s-au străduit oameni,lăsând în urma lor zidiri de piatră,fulgere de gand şi morminte de amintiri. S-au topit de atunci şase sute şi mai bine de generaţii de zăpezi şi tot de atâtea ori frunzişurile verii s-au înveşmântat în giulgiul de aur al toamnelor. Iar în mijlocul acestui uimitor ritual al clepsidrei ,vechea aşezare muşatină a rămas pe mai departe aici, statornică şi încărcată de har, mereu aceeaşi si mereu o alta. Drumul urbei natale prin istorie mi-am propus să-l zugrăvesc sperând să fiu obiectiv în relatarea mea.
“S-a scris cartea în anul şase mii nouă sute deplin,
luna martie în 30 de zile,îin cetatea noastră, a lui Roman Voievod”
(finalul hrisovului emis de cancelaria Moldovei în data de 30 martie 1392)

Aşa termin de citit într-o după-amiază rece de octombrie “certificatul de naştere” al urbei zisă muşatină. Muşatină pentru că uricul este scris de diac din porunca lui Roman I Voievod, fiind practic prima atestare documentară(ajunsă la noi prin negura istoriei) a târgului Roman. Nu mi-am propus să analizez în această lucrare uricul în sine, ci doar partea sa de final unde se face referire la oraş, subiectul acestei lucrări.Am speranţa că în viitor ma voi opri şi asupra altor informaţii preţioase amintite aici, de exemplu prima folosire a toponimului Bucovina sau existenţa Ţării Moldovei “de la munte până la mare” încă de la sfârşitul veacului al XIV-lea. Mi-am propus, în schimb să surprind câteva aspecte din viaţa oraşului de la atestare şi până în zorii modernităţii urmărind în principal creionarea unei istorii a bisericilor din acesta. Nu voi purcede la o înşiruire cronologică a anumitor evenimente (în patru secole se petrec n lucruri) însă voi încerca să creionez o imagine a unui oraş bland,în care aparent nu s-a întamplat nimic , dar unde istoria te insoţeşte la tot pasul.
Romanul se poate mândri ca fiind printre primele oraşe româneşti al cărui “curriculum vitae”(cronică) s-a tipărit încă din epoca modernă prin strădania celui care a fost episcopul Melchisedec Ştefănescu, un cărturar desăvârşit. Populaţia târgului nu alcătuia un tot din punct de vedere etnic. Alături de nucleul de români se aflau negustori sau chiar meşteşugari apuseni(acestora le-a fost atribuită ceramica cenuşie descoperită de arheologi în oraş ), armeni coborâţi din valul ce colonizase Galiţia şi Moldova de Nord, ca şi evrei ce găseau climat prielnic în acest oraş deschis al Ţării de Jos, unde mult mai târziu austriecii îşi stabileau efemera lor administraţie în cursul unuia din multele războaie între ei, muscali(ruşi) şi otomani.
Începând precum diacul sau cronicarul cu o “cruce-ajută” ma rup de prezent şi mă lansez în căutarea şi cercetarea Romanului de altădată.În prezent voi reveni la finele acestei lucrări când cu voia dumneavoastră o voi supune spre audiţie.



I.2.Târgul...

În documentele epocii medievale din Moldova aşezările de tip urban sunt întâlnite sub două denumiri:târguri şi oraşe.Cercetătorul Constantin C. Giurescu şi-a exprimat părerea că noţiunea de târg semnifică localităţile în care avea loc schimbul încă din secolele VI-X, adică încă din timpul conviţuirii româno-slave .Dat fiind faptul că termenul este de origine slavă si desemnează locul unde avea loc schimbul este posibil ca această ipoteză sa fie veridică.Începând cu secolul al X-lea, târgurile au început să se extindă atât ca suprafaţă cât şi ca număr de locuitori . În perioada invaziilor pecenegilor, cumanilor,iar apoi a tătarilor -poate paradoxal- reţeaua de târguri se extinde astfel încât atunci când se întemeiază statul Moldovei “există o întreagă reţea de târguri pe tot teritoriul cuprins între Carpaţi şi Marea Neagră ”. Romanul este se pare unul din aceste târguri conform descoperirilor arheologice fiind mai vechi de anul 1392, cand este atestat documentar oraşul.În următoarele rânduri voi încerca să expun unele din teoriile cu privire la începuturile acestui târg moldovenesc.
Într-o primă fază a afirmării sale în viaţa internaţională, problema originii oraşului părea extrem de simplă. Niccolo Barsi, un călător italian care a străbătut Moldova în anii 1633-1639 scria: “mai e şi oraşul Roman, numit astfel de la Roma, primii întemeietori ai acestuia fiind romanii” . Aproximativ în aceeaşi perioadă (între 1644 şi 1647, când ne-a vizitat ţara), Marco Bandini considera, de asemenea, că Romanul este “o nouă Romă, numită astfel de către colonii aduşi din Italia, în Dacia, deoarece păstrează numele acela” .
“În vremurile de demult Moldova era împărţită în trei părţi: cea de jos, cea de sus şi Basarabia, în care se numărau, luate la un loc, 23 de ţinuturi mai mici... Cel dintâi, pe care cetele din neamul lui Roman, întoarse din Transilvania l-au luat în stapânire după năvălirea lui Batie, dându-i numele cel vechi”, a fost acela al Romanului. “În acest ţinut, acolo unde se întâlneşte Siretul cu Moldova, se află Romanul, peste care domnul a pus doi pârcălabi”. Dimitrie Cantemir avanseaza şi părerea ca iniţial oraşul ar fi avut o altă vatră, pe locul cetăţii Smederova, unde Ştefan cel Mare a reînnoit cetatea. Dincolo de faptul ca era o încercare de explicare a numelui pe care aceasta îl inregistreaza în documente “Cetatea Noua” , ideea a dat naştere unei ipoteze privind mutarea vetrei oraşului de pe malului stâng al Siretului, unde se află cetatea Smederova, pe actuala vatră, între râurile Moldova şi Siret .
De-a lungul perioadei următoare, istoricii au înaintat diferite ipoteze privind originea oraşului. Astfel, bazându-se pe informaţiile luate de la Antonio Bonifinius, austriacul Andreas Wolff era convins că Romanul a fost intemeiat de împăratul Traian şi că la început s-a numit Forum Romanorum. Tot o “colonie intemeiată de Traian” considera Romanul şi Dionisie Fotino. Potrivit lui, oraşul s-ar fi numit iniţial Pretoria Augusta şi abia pe urmă Roman. Combatându-i pe cronicarii care considerau ca oraşul ar fi fost intemeiat de Roman I, el susţinea că atunci când Roman domnea, târgul avea o vechime de o mie de ani, cam din vremea când, învingându-i pe geţi, împăratul Claudius II Goticul ar fi colonizat Moldova cu romani. Şi Nicolae Iorga a preluat, la un moment dat, informaţiile cronicarilor moldoveni, aratând că oraşul Roman poartă numele voievodului care a întemeiat cetatea lângă apa Moldovei şi anume fratele lui Petru Muşat: “Roman Vodă, urmaşul lui Petru şi tovaraşul lui de stapânire, a şi întemeiat, ca să arate până unde merge puterea dinastiei sale, o cetate nouă la locul de vărsare al Moldovei, punându-i numele său: Cetatea “Roman-Vodă” Romanul de astăzi”. “…domnul Moldovei din veacul al XIV-lea, de unde şi numele oraşului care există şi în momentul de faţă” .
Călătorul francez J.A. Vaillant credea că oraşul Roman “a fost restaurat în anul 1390 de Roman I, de la care-şi trage numele”. Oraşul ar fi fost capitala Moldovei.
Având în vedere faptul că sigiliul oraşului, care se păstrează pe câteva acte din secolul al XVIII-lea, are legenda în limba latină, istoricul Emil Vîrtosu era de părere că numele acestui târg nu ar reprezenta “numele întemeietorului său presupus, Roman voievod” şi că, de fapt, “la mijloc este o simplă coincidenţă” .
Unul dintre istoricii care au susţinut ideea că oraşele din Moldova sunt mai vechi decât întemeierea statului a fost Constantin C. Griurgescu. Referindu-se la vechimea orasului Roman, el arăta că “Romanul este unul din cele mai vechi oraşe moldovene. Mai vechi decât se crede îndeobşte”.
Având în vedere faptul că uricul din 30 martie 1392 este semnat “la cetatea noastră, a lui Roman voievod”, el preciza că “aceasta nu înseamnă neapărat că el a fost primul întemeietor al aşezării, că înaintea lui n-ar fi fost aici un târg”. Rolul voievodului Roman Muşat ar consta - dupa acelaşi istoric - în faptul că “el a constituit cetatea de apărare sau în cazul în cre exista mai înainte, din vremea colonizării saşilor, a reconstruit-o, mărind-o, şi că a întărit oraşul” .
Problema vechimii orasului Roman şi a intemeietorului lui rămâne încă în discuţie, nefiind cercetat întregul platou al fortificaţiei şi, de asemenea, nici teritoriul din imediata sa apropiere.

I.3. ...zidirile

Am încercat sa expun pe scurt câteva din ipotezele cu privire la vechimea oraşului urmând să le dezvolt în cadrul lucrării de licenţă. Tema acestei comunicări este arhitectura oraşului, mai precis zidirile care au străbătut peste timp, bisericile care au fost martore ale trecerii timpului peste această urbe binecuvântată. În următoarele rânduri voi încerca să prezint succinct câteva file din istoria bisericilor medievale din Roman.
Fără îndoială cea mai importantă dintre toate lăcaşele de cult este catedrala episcopală. De aceea va fi prima prezentată în relatarea mea. În preambul doresc să amintesc câteva date despre instituţia episcopală şi despre apariţia acesteia. În ansamblul patrimoniului istoric şi cultural-artistic românesc, Episcopia Romanului ocupă un loc aparte, impunându-se printr-o existenţă pe cât de îndelungată pe atât de bogată în evenimente şi contribuind la afirmarea oraşului ca un important centru economic, politic şi de credinţă ortodoxă la răsărit de Carpaţi. Nu se cunosc cu exactitate data şi împrejurările constituirii Episcopiei Romanului, neexistând nici o mărturie documentară în acest sens. Se ştie însă că în zona Romanului, ca şi în alte regiuni ale Moldovei, erau numeroase aşezări cu o populaţie ce împărtăşea credinţa creştină "de ritual grecesc" încă din secolul al XIII-lea, populaţie românească (walaşi) ce-şi desfăşura viaţa religioasă într-un cadru temeinic organizat, aşa după cum rezultă din scrisoarea papei Grigore al IX-lea trimisă în 1234 principelui maghiar Bela. În acest document se afirmă existenţa mai multor "episcopii schismatice", între care şi episcopatul Milcoviei, numit al cumanilor, a cărui autoritate se extindea şi asupra “Ţării de Jos”. Precizez însă că este vorba de o organizare bisericească din perioada anterioară constituirii statului feudal independent, organizare ce nu poartă girul factorului politic dar care pune în evidenţă atât existenţa predominantă a elementului etnic românesc în timpul ultimelor valuri migratoare, cât şi caracterul ortodox al creştinătăţii sale. Continuitatea vieţii creştine ortodoxe în regiunea de la confluenţa Moldovei cu Siretul este relevată ceva mai târziu prin documentul emis de cancelaria lui Alexandru cel Bun la 8 martie 1407 în care se fac referiri la “călugării din Dumbrava”, obşte monahală despre care se ştie că vieţuia în apropierea Romanului, dincolo de limita sudică a acestuia. Toate acestea mă îndreptăţesc să consider că Romanul se afla într-o zonă cu o populaţie numeroasă, de veche tradiţie ortodoxă, ceea ce ar justifica şi presupunerea că una dintre “episcopiile schismatice” pomenite în scrisoarea papală din 1234 ar fi avut reşedinţa aici. De altfel, episcopul Melchisedec Ştefănescu, cărturar şi istoric de mare prestigiu, membru al Academiei Române, considera - într-una din lucrările sale - că eparhia ortodoxă cu centrul la Roman fusese constituită “... cu mult înainte de Alexandru cel Bun” . Pe de altă parte nu putem ignora precizarea făcută de Grigore Ureche în Letopiseţul ţări Moldovei până la Aron Vodă, care precizează că Alexandru cel Bun “... mai făcut-a şi al doilea episcop, după mitropolit, la sfânta mănăstire din oraş, în Roman, căruia ... i-au dat eparhie o parte din ţinuturi pe sub munte în geos”. Pornind de la această afirmaţie a cunoscutului nostru cronicar, marea majoritate a istoricilor (D. Onciul, N. Iorga, Constantin C. Giurescu, N. Păcurariu etc.) înclină să-l considere pe Alexandru cel Bun ca întemeitor al Episcopiei Romanului. Coroborând afirmaţia lui Grigore Ureche cu datele pe care ni le oferă şi unele documente de cancelarie, consider această ipoteză ca fiind viabilă. Mai mult decât atât, se pot face şi unele aprecieri - nu tocmai hazardate - cu privire la limitele cronologice în cadrul cărora s-a petrecut evenimentul instituirii scaunului episcopal la Roman. Aceasta deoarece în “cartea domnească” din 16 septembrie 1408 prin care Alexandru cel Bun dăruieşte două sate “... bisericii Sfânta Vineri, care-i în târgul Romanului unde odihneşte sfânt-răposata maică cneaghina Anastasia”, nu se face nici o referire la existenţa unei episcopii în Roman. Putem considera deci, că în anul 1408 eparhia Romanului nu fusese încă instituită, altfel ea ar fi fost menţionată în documentul respectiv, fiind vorba chiar de biserica episcopală de mai târziu. În schimb, într-un alt document din 6 iulie 1413 este menţionată ... episcopia din Rădăuţi a Sfântului Nicolae, ceea ce ne face să credem că Alexandru cel Bun a constituit cele două episcopii (de la Roman şi Rădăuţi) în perioada 1408-1413. Este greu de presupus că Episcopia Rădăuţilor s-a constituit înaintea celei de la Roman din moment ce există numeroase probe din care rezultă întâietatea episcopatului de Roman faţă de cel din Rădăuţi . Chiar Dimitrie Cantemir subliniază că episcopul de Roman “... s-a chemat arhiepiscop, fiindu-i îngăduit ca, la liturghie, să poarte mitră, el stând totdeauna în dreapta mitropolitului şi fiind singurul care avea pateriţe (cârje) ferecate în argint”. În consens cu aceste afirmaţii se menţine şi Grigore II Ghica prin documentul din noiembrie 1739 în care subliniază că episcopia Romanului este “... mai veche şi mai cinstită decât alte episcopii ale acestei ţări, al doilea scaun după mitropolitul ţării”. Documentul emis de cancelaria lui Alexandru cel Bun în 1408 dovedeşte că la acea dată exista deja un lăcaş de cult cu hramul “Sfânta Vineri” (“Sfânta Paraschiva”) pe locul actualei Episcopii. Era o biserică domnescă din moment ce voievodul ţării o alesese ca loc de veşnică odihnă pentru mama sa, dar nu avem date certe cu privire la anul construcţiei. Cred însă că nu greşesc dacă afirm că prima biserică de zid la Episcopia Romanului a fost ridicată într-o perioadă anterioară domniei lui Alexandru cel Bun, probabil prin grija tatălui acestuia, voievodul Roman I (1391-1394), căruia “Târgul de Jos” i-a moştenit şi numele(poate dintr-o pură coincidenţă) . Ceea ce ştim sigur este faptul că în 1415 Alexandru cel Bun a cerut pictorilor Nichita şi Dobre să zugrăvească această biserică, semn că lucrarea în discuţie fie că nu se realizase până atunci, fie că - din anumite cauze - trebuia refăcută. Prima biserică de la Episcopia Romanului a dăinuit şi în vremea lui Ştefan cel Mare, acesta pomenind-o în documente de cancelarie emise 1458, 1465 şi 1488 sub denumirea de “Sfânta Parascheva”. Nu se cunosc intervenţii constructive mai ample din acea perioadă, semn că aşezământul se afla în bună stare de funcţionare şi că, în această parte a ţării, întreaga atenţie a voievodului s-a îndreptat spre “Cetatea Nouă” de la Gâdinţi, singura capabilă să zăvorască porţile sud-estice ale Moldovei . Mulţi s-au întrebat de ce Petru Rareş a considerat necesar să înceapă biserică nouă la Episcopia Romanului. Trecerea timpului şi intrarea în ruină a vechiului lăcaş să fi determinat această decizie? Sau dimensiunile reduse ale construcţiei existente nu mai puteau exprima prestanţa şi autonomia spirituală a unei entităţi ecleziastice situate imediat după Mitropolia ţării? S-ar crede că ambele întrebări sunt rezultatul unei realităţi care a determinat începerea lucrărilor de construcţie în 1542 sub conducerea meşterului Luca din Bistriţa transilvană şi atenta supraveghere a episcopului Macarie. Lucrările au durat - nu fără peripeţii - timp de 8 ani, încheindu-se în 1550 prin grija soţiei lui Petru Rareş, Elena Doamna şi a fiilor săi Iliaş, Ştefan şi Constantin, după cum rezultă din textul inscripţiei originare, în care numele fiului cel mare (Iliaş) a fost şters ulterior, în urma trecerii sale la islamism.”Cu voia tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, închinătorul Treimii şi credinciosul Io Petru Voievod, din mila lui Dumnezeu Domnul Ţării Moldovei cu de Dumnezeu încoronata Doamna Elena şi cu Dumnezeu dăruitele lor odrasle ... Ştefan şi Constantin a început această biserică de la ultimele temelii în numele Prea Cuvioasei Parascheva, în anul 7050. Dar neajungând până la sfârşit a adormit întru Domnul cu somnul cel lung aşteptând învierea de obşte. Veşnica lui pomenire. După sfârşitul lui, pururea pomenitul şi iubitul fiu al său ... din mila lui Dumnezeu luând sceptrul şi scaunul şi cu iubitoarea de Hristos maica sa Elena şi cu preaiubiţii săi fraţi Ştefan şi Constantin a zidit şi terminat întru pomenirea sa şi a părinţilor săi şi a fraţilor. Prin porunca şi încrederea binecredincioasei lor hotărâri s-a încredinţat îngrijirea pentru terminarea ei mie smeritul întru cei sfinţiţi episcopi, Macarie şi ocrotitul de Dumnezeu a acestui ... Şi acestea s-au înscris aici. Toate acestea s-au sfârşit în anul de la zidirea lumii care se va dobândi adunând la mia înşeptită şi cinci încincite şi iarăşi la cinci simple încincite şi durata însărcinării de opt ani. Iar de la naşterea lui Hristos 1550, luna... “ Catedrala episcopală , înaltă şi frapant de zveltă, are un plan treflat, cu altarul poligonal la exterior şi semicircular în interior, iar absidele laterale circulare. La exterior, întreaga construcţie este ornamentată cu un brâu “în torsadă” şi două rânduri de ocniţe suprapuse, fiind sprijinită de contraforturi ce sporesc nota de echilibru şi eleganţă a faţadelor. Sistemul de boltire nu mai prezintă o structură unitară datorită modificărilor de la începutul secolului al XIX-lea care au afectat turla şi bolta altarului. Astăzi, turla mai păstrează tradiţionala boltă moldovenească sprijinită de arce piezişe, în schimb partea superioară a altarului prezintă forma puţin obişnuită a doi cilindri care se intersectează. Edificiul ridicat în secolul al XVI-lea nu a suferit reparaţii importante până în vremea episcopilor Ioanichie (1747-1769) şi Leon Gheucă (1769-1786) când s-a lucrat îndeosebi la turla, altarul şi naosul bisericii, fără a se afecta prea mult formele originare. În schimb, lucrările iniţiate de episcopul Gherasim în 1805 au împietat asupra structurii iniţiale a monumentului, fiind calificate de savantul şi episcopul Melchisedec Ştefănescu drept un adevărat “act de vandalism” . Atunci, pentru a câştiga spaţiu în interior, s-au înlăturat pereţii despărţitori dintre pridvor şi pronaos şi dintre pronaos şi naos, intervenindu-se şi cu o pictură nouă, distonantă, la turlă şi pronaos. Ceva mai târziu, în a doua jumătate a aceluiaşi veac, s-au adăugat din motive utilitare şi cele două anexe ce se mai păstrează şi astăzi: veşmântăria şi pridvorul de la intrarea în biserică, mult mai spaţios decât alte construcţii similare. Pe lângă valoarea sa istorică şi arhitecturală, catedrala Episcopiei Romanului reţine atenţia numeroşilor săi vizitatori şi prin frumuseţea deosebită a zugrăvelilor interioare. Datarea şi stilul acestora, precum şi intervenţiile la care au fost supuse de-a lungul veacurilor au stârnit numeroase controverse. Dar ceea ce se poate afirma cu certitudine este faptul că existenţa acestor picturi a fost marcată de trei momente importante: secolul al XVI-lea, secolul al XVIII-lea şi - în mai mică măsură - începutul veacului al XIX-lea. Pictura originară, executată după încheierea lucrărilor de construcţie a bisericii, nu se mai păstrează astăzi decât în pridvor şi pronaos. Aceasta deoarece restaurarea efectuată de episcopii Ioanichie şi Leon Gheucă, probabil între anii 1767-1778 după cum rezultă din unele însemnări descoperite mai recent, a inclus şi o nouă frescă executată în naos, altar şi turla bisericii. În sfârşit, nefericitele modificări din 1805 s-au soldat cu noi picturi în zonele pereţilor interiori care au fost demolaţi (pereţii despărţitori dintre pridvor şi pronaos şi dintre pronaos şi naos) şi cu unele intervenţii - tot atât de nefericite şi contrastante - la zugrăvelile din turlă şi din calotele pronaosului. De altfel Melchisedec Ştefănescu a şi dojenit aspru noile lucrări. Înainte de orice consideraţii de stil sau structură, trebuie subliniat că întreaga pictură interioară a catedralei episcopale de la Roman a fost supusă unei ample acţiuni de restaurare în anii 1926-1927 sub conducerea pictorului Paul Molda. Aşa cum rezultă din documentele recepţiei şi din aprecierile cunoscutului istoric de artă I.D. Ştefănescu, rezultatele acestei restaurări n-au fost pe deplin satisfăcătoare, semnalându-se zone întinse de pictură nouă în acelaşi ton de culoare cu vechea pictură şi o incorectă dozare a substanţelor chimice, care uneori a dus la ştergerea desenului. În schimb, restaurarea efectuată în anii 1980-1983 de către Viorel Grimalschi şi Casian Labin pe baza proiectului semnat de pictorul Şerban Angelescu şi sub oblăduirea Prea Sfintului Eftimie Luca episcop al Romanului şi Huşilor, s-a încheiat cu excelente rezultate. Aceste ultime lucrări de restaurare s-au desfăşurat "... în spirit ştiinţific, reuşind să stăvilească acţiunea nefastă a timpului şi să redea patrimoniului naţional şi universal o operă de inestimabilă valoare, creată de geniul artistic românesc" . Revenind la pictura originară, o primă observaţie care se impune este aceea că nu se cunoaşte cu exactitate data executării ei. Tragismul evenimentelor din anii 1550-1552 ne determină să considerăm că lucrarea nu s-a realizat imediat după încheierea construcţiei şi că urmaşii lui Petru Rareş (Iliaş şi Ştefan) n-au avut răgazul necesar pentru a executa pictura din interiorul ctitoriei tatălui lor, pe care ei au terminat-o. Se pare că numai Alexandru Lăpuşneanu (1552-1561 şi 1564-1568) care a desfăşurat o activitatea constructivă atât de rodnică şi a adus un nou reviriment în viaţa artistică a Moldovei s-ar fi putut îngriji de zugrăvirea catedralei episcopale de la Roman. Împărtăşesc opinia că insistenţele episcopului Macarie l-au determinat pe Alexandru Lăpuşneanu să înceapă lucrările şi că, la moartea episcopului în 1558, acestea erau în bună parte realizate, dacă nu chiar încheiate. Zugrăvelile din secolul al XVI-lea prezintă o deosebită valoare artistică impresionând prin liniile lor îndrăzneţe, prin acurateţea formelor şi vivacitatea culorilor. Pronaosul este dominat de Menologul ce se desfăşoară pe opt registre compartimentate pentru fiecare zi a calendarului bisericesc, iar în pridvor, unde pereţii oferă spaţii tot atât de largi, delimitarea scenelor este şi mai pregnantă, fiecare cadru constituind o compoziţie bine individualizată, dar care se integrează perfect în naraţiunea ansamblului. Se poate aprecia fără greş că pictura pronaosului şi pridvorul bisericii “Sfânta Parascheva” aduce în arta românească a secolului al XVI-lea cea mai emancipată viziune artistică asupra realităţii medievale . În ultimii ani, prin grija episcopului Eftimie Luca, s-au realizat ample lucrări de restaurare a întregului complex. Biserica a căpătat o faţă nouă, s-a restaurat pictura şi a fost pusă în valoare Casa Veniamin Costache, situată pe latura dinspre miazăzi. Episcopia Romanului a constituit de-a lungul veacurilor şi un important centru de cultură medievală românească, în scaunul său aflându-se adesea cărturari de un recunoscut prestigiu, cu multiple preocupări spirituale şi un larg orizont de cunoaştere. Aici a păstorit pe la sfârşitul secolului XV-lea episcopul Vasile, ce s-a manifestat ca un teolog de înaltă erudiţie, aşa după cum rezultă dintr-o scrisoare doctrinară pe care acesta a trimis-o mitropolitului Gherontie al Moscovei. Între 1500-1508 în fruntea episcopiei s-a aflat Teoctist "...bărbat învăţat ca nimeni altul", care s-a format în vatra de cultură a Mănăstirii Neamţ şi a creat în jurul său o fecundă şcoală cărturărească. Unul dintre ucenicii acestuia, Macarie, a condus în două rânduri episcopia Romanului (1531-1548 şi 1551-1558) şi s-a afirmat ca o personalitate de excepţie atât ca ierarh cât şi în calitate de om de cultură, fiind adesea pomenit ca “învăţător al Moldovei” şi “ales între filosofi”. El este considerat ca întemeietor al unei şcoli de slavonă în Moldova şi ctitor al naraţiunii istorice, acest ultim apelativ justificându-se în bună măsură prin calităţile literare ale Cronicii pe care a întocmit-o la cererea lui Petru Rareş, remarcabilă reconstituire a principalelor evenimente ce s-au petrecut de la moartea lui Ştefan cel Mare (2 iulie 1504) până la începutul domniei lui Ştefan Rareş (11 iunie 1551). Între anii 1660-1671 eparhia Romanului a fost condusă de Dosoftei, unul dintre fondatorii literaturii noastre naţionale, pe bună dreptate considerat “întâiul mare liric românesc”. Cercetări filologice recente ne îndreptăţesc să considerăm că tocmai în anii petrecuţi la Roman a elaborat cea mai mare parte din monumentala lucrare Psaltirea în versuri pe care Dosoftei a tipărit-o în 1673, după strămutarea sa în scaunul mitropolitan al Moldovei. În secolul al XVIII-lea, între 1769-1786, Leon Gheucă a determinat un suflu nou în vatra de cultură de la Episcopia Romanului, într-o vreme în care mentalităţile greco-fanariote se resimţeau cu pregnanţă în şcoala şi în spiritualitatea vremii, constituind un obstacol în calea afirmării şi dezvoltării limbii literare naţionale. Spirit iluminist, iniţiat la Mănăstirea Putna şi desăvârşit apoi sub influenţa marilor centre europene de cultură, episcopul Leon Gheucă a întreţinut strânse legături cu cei mai cunoscuţi cărturari ai vremii, a stimulat traducerea şi tipărirea a numeroase cărţi în limba română şi a ajutat o întreagă pleiadă de tineri români să meargă la învăţătură în vestitele universităţi ale Apusului. Sub semnul acestei tradiţii cărturăreşti s-a desfăşurat mai târziu şi activitatea altor ierarhi ai Romanului, între care Veniamin Costache, Gherasim Clipa, Veniamin Ruset şi îndeosebi Melchisedec Ştefănescu, activ luptător unionist, personalitate de mare prestigiu ştiinţific şi membru al Academiei Române. Deşi nu dispunem de mărturii documentare certe, este de presupus că în cadrul Episcopiei Romanului au funcţionat vechi şcoli “de chilie” cu un rol important în pregătirea propriilor cadre şi mai apoi a tineretului laic. Nu întâmplător Romanul a fost reprezentat atât la Sinodul de la Constanţa (1418) cât şi la cel de la Ferrara-Florenţa (1438-1439), eparhia Ţării de Jos constituind încă de la începuturi nu numai o entitate organizatorică şi confesională, ci şi un recunoscut centru de iradiere ortodoxă în context oriental. De altfel şi şcoala slavo-română înfiinţată pe baza documentului semnat de Grigore II Ghica la 25 decembrie 1747 şi-a desfăşurat activitatea sub îndrumarea nemijlocită a Episcopiei, iar la 1 aprilie 1823, dascălul angajat la şcoala românească de pe lângă Biserica “Sfinţii Voievozi” este plătit cu 600 lei pe an tot de ierarhul episcopal . Chiar şi după aplicarea Regulamentului Organic, şcoala publică înfiinţată în 1832, la care a funcţionat ca profesor Ioan Nanu, şi-a organizat cursurile sub îndrumarea şi prin grija episcopului Meletie care se afla în scaun la acea vreme. În aceste condiţii nu este de mirare că Episcopia Romanului deţine astăzi una dintre cele mai vechi şi mai valoroase biblioteci din ţară şi un mare număr de creaţii artistice care îmbogăţesc şi conferă originalitate patrimoniului nostru cultural naţional. Printre cele 20.000 de volume aflate aici se găsesc aproximativ 700 de cărţi vechi româneşti, slavoneşti şi greceşti, cărora li se adaugă 91 manuscrise din diferite epoci şi în diferite limbi. Dintre odoare e suficient să amintim icoana “Deisis” din secolul al XVI-lea, o adevărată capodoperă a şcolii medievale româneşti de pictură pe lemn,”Felonul Sfântului Ion Gură de Aur”, atribuit stilistic broderiei moldoveneşti din secolele XV-XVI şi marele “Epitaf” din veacul al XVIII-lea ce reprezintă Plângerea şi punerea în mormânt a lui Iisus. O piesă cu totul deosebită, ce reţine atenţia nu atât prin vechimea cât prin valoarea sa artistică este iconostasul catedralei episcopale, executat în 1805 de pictorul Eustaţie Altini la cererea episcopului Gherasim Clipa Barbovschi. Lucrare monumentală de pictură şi sculptură, realizată cu multă acurateţe şi personalitate expresivă de certă originalitate, îmbrăcând conţinutul iconografiei ortodoxe în formele stilistice ale neoclasicismului occidental .
Un monument important, situat în imediata apropiere a Ansamblului Episcopal, este Biserica “Precista Mare”. Ea face parte din categoria marilor ctitorii voievodale, fiind rodul evlaviei şi strădaniilor Doamnei Ruxandra, văduva lui Alexandru Lăpuşneanu, care a ridicat acest lăcaş de închinăciune în anul 1569, pe locul altuia mai vechi. Lucrările de construcţie s-au desfăşurat în prima parte a scurtei domnii a lui Bogdan Lăpuşneanu (1568-1572) şi nimeni n-a bănuit vreodată ce odisee avea de străbătut această biserică în frământata înfruntare a veacurilor . Ruinată de vremuri şi de vitregiile unor nefericite întâmplări din viaţa târgului în care se afla, ctitoria Lăpuşnenilor a fost refăcută din temelii în 1753 de către episcopul Ioanichie cu sprijinul voievodului Constantin Racoviţă, cel care a ocupat de două ori tronul Moldovei (1749-1753 şi 1756-1757) şi care, poposind la Roman în 1756, a dăruit bisericii 1275 lei “bani gata”. Este de presupus că episcopul Ioanichie a reconstruit biserica pe vechile temelii, la proporţiile şi în stilul celei originare, dar, din păcate, nici din această “variantă” nu s-a păstrat decât turnul-clopotniţă cu o înălţime de 28 m şi intrare boltită la parter. După numai 43 de ani, edificiul a trebuit din nou reconstruit, cauza principală a acestei acţiuni constituind-o, foarte probabil, distrugerile suferite în timpul cutremurului din 26 septembrie 1781. Cea de-a doua rezidire a Mănăstirii “Precista Mare” a avut loc în anul 1787 şi s-a desfăşurat sub îndrumarea egumenului Gherasim Putneanul, care a consemnat acţiunea pe spatele pisaniei originare de la Ruxandra Doamna. Ceva mai târziu, în 1797, egumenul Vartolomei Putneanul, cu sprijinul financiar al lui Veniamin Costache - pe atunci episcop al Romanului - transformă bolniţa Mănăstirii “Precista Mare” în “Ospitalul săracilor” asigurând zece paturi şi un medic ce îndeplinea şi atribuţiile de farmacist. Afectată de cutremurele care s-au succedat la intervale foarte scurte (1795, 1802, 1803 şi 1806) biserica a fost reconstruită pentru a treia oară “din temelie” între anii 1825-1826. Cutremurul din 14 noiembrie 1829 provoacă apoi alte stricăciuni şi alte lucrări de reparaţii care s-au efectuat în anul 1834 la intervenţia domnitorului Mihail Sturdza şi a Mitropolitului Veniamin Costache, sub îngrijirea egumenului Macarie Baltag Basarabeanul . Abia refăcută în 1836, biserica este serios zguduită de un nou cutremur la 11 ianuarie 1838, impunându-se alte intervenţii pentru repararea şi consolidarea ei. De altfel, pisania aşezată la intrarea în biserică după lucrările din 1838 cuprinde un neobişnuit bilanţ al principalelor refaceri şi restaurări survenite până la acea dată în existenţa acestui monument. “Această Sfântă biserică unde se prăznuieşte Adormirea Precistei, întâi a fost zidită de Doamna Ruxandra, maică a lui Bogdan Voievod, la 1569. Al doilea s-au zidit de iznoavă de episcopul Ioanichie, cu ajutorul domnului Constantin Racoviţă Voievod, la 1753, şi s-au dat metoch Sfântului Spiridon din Iaşi. Al treilea s-au zidit din nou de arhimandritul Gherasim Putneanul, la 1787, care au făcut şi începerea spitalului. Al patrulea iarăşi stricându-se s-au zidit din nou de arhimandritul Gherasim Bucovineanul, care au mai sporit în spital zăci crevaturi, la 1826. Al cincilea fiind hrântuială de cutremurile urmate s-au stricat până la un locu şi s-au zidit de egumenul Macarie Basarabeanul, cu ai săi bani, carele au mai sporit şi douăzeci de crevaturi în spital, mijlocind şi cumpărarea binalei pentru patruzeci crevaturi. Domnind Domnul Mihail Grigoriu Sturdza Voievod, iar mitropolit fiind preasf. Veniamin Costachi, 1838, oct. 21” . Dar lucrările de restaurare din 1838 nu au constituit punctul final în odiseea constructivă a Bisericii "Precista Mare". După refacerea acoperişului (în 1893) şi executarea altor lucrări de întreţinere, au urmat cutremurele din noiembrie 1940 şi martie 1977, care au deschis răni adânci în zidăria monumentului. Au fost necesare noi lucrări de reparaţii şi consolidare executate prin grija Episcopiei Romanului şi menite să confere edificiului o rezistenţă sporită în viitor. În aceste condiţii, arhitectura bisericii s-a îndepărtat de forma sa originară, actuala construcţie încadrându-se barocului târziu, specific epocii moderne. Doar bolta moldovenească ce susţine turla masivă de deasupra naosului mai aminteşte de vechea ctitorie a Ruxandrei Doamna. Catapeteasma bisericii datează din prima jumătate a veacului al XIX-lea şi este cât se poate de evident că sculptorii şi pictorii care au executat-o au avut ca model iconostasul catedralei episcopale din Roman, operă din 1805 a lui Eustaţie Altini . Este o piesă de certă valoare artistică ce degajă o atmosferă de eleganţă şi sobrietate izvorâtă din rigoarea sculpturilor (de factură neoclasică) şi vivacitatea uşor romantică a picturilor. În apropierea bisericii atrage atenţia silueta oarecum inedită a turnului-clopotniţă, construit în 1753 din iniţiativa episcopului Ioanichie. Reparat în 1816, când i s-au adăugat şi cele patru contraforturi masive, turnul are o formă dreptunghiulară şi două etaje, dominând zona înconjurătoare de la înălţimea celor 27 m ai săi. Cu toate vicisitudinile care i-au marcat existenţa, Biserica “Adormirea Maicii Domnului” mai deţine încă un important şi valoros patrimoniu cultural-artistic provenind îndeosebi din secolele XVIII-XIX, ca urmare a unor donaţii şi achiziţii proprii.Se remarcă în primul rând grupul celor 40 de icoane praznicale pictate de zugravi anonimi în anii 1793-1794, la comanda egumenului Gherasim Putneanul. Ele constituie un fond artistic unitar din punct de vedere stilistic, ce se încadrează mai mult spiritului occidental, depărtându-se de ceea ce numim în mod obişnuit “concepţia răsăriteană”. Anterior acestei comenzi, mănăstirea achiziţionase un important set de Minee în limba greacă, editate la Veneţia între 1749-1762. Tot din fondurile acestui aşezământ s-au procurat şi cele mai multe vase şi obiecte de cult, marea majoritate realizate în Atelierul de argintărie G.C. Ropală, renumit în Roman la sfârşitul veacului al XIX-lea. Dar cele mai valoroase piese de acest gen provin din donaţiile făcute la mijlocul secolului al XVIII-lea de către voievodul Constantin Racoviţă, protector generos al Mănăstirii ”Precista Mare”. Lui i se datorează şi candelabrul ce poartă stema unită a Moldovei şi Ţării Româneşti, însoţită de inscripţia Noi, Constantin Mihail Racoviţă Voievod, 1753.
Trecând prin Roman pe la 1641, călătorul străin Petru Bogdan Baksic consemna că ... în acest oraş mai sunt încă şapte biserici ale românilor sau moldovenilor, unele de zid şi altele de lemn. Ceva mai târziu, în 1656, Paul din Alep, care l-a însoţit în Moldova pe Patriarhul Macarie al Antiohiei, nu mai menţionează o cifră exactă a bisericilor româneşti, dar nu poate să nu observe că ... la Roman se află mai multe biserici de piatră . Printre aceste lăcaşuri de cult care impresionau prin calităţile lor constructive şi care “vorbeau” convingător despre vechimea şi trăinicia ortodoxiei româneşti, se numără - fără îndoială - şi Biserica “Sfinţii Voievozi”, cunoscută şi sub numele de “Biserica Albă”. Mai mult ca sigur că acest edificiu, care şoca privirile prin albul imaculat al faţadelor şi interioarelor sale, s-a aflat vreme îndelungată în centrul unui aşezământ monastic, alăturându-se din acest punct de vedere Catedralei Episcopale şi Bisericii “Precista Mare”, cunoscute ca mănăstiri de călugări. O menţiune documentară din 1777 arată clar că biserica “Sfinţii Voievozi” a avut şi chilii, realitate ce poate fi confirmată şi de cei 60 m care existau între turnul-clopotniţă şi monumentul principal, distanţă ce asigura spaţiu suficient desfăşurării mai multor construcţii necesare unei mănăstiri . Mai mult decât atât, deoarece Bogdan Baksic ţine să sublinieze că “... la una din numitele biserici locuiesc câteva călugăriţe”, înclin să cred că în jurul acestui edificiu a vieţuit mai multă vreme o obşte de maici nu prea numeroasă. În ceea ce priveşte obârşia acestui aşezământ, se consideră că nu poate fi luată în discuţie consemnarea din hrisovul datat 2 mai 1753 care face din “Ştefan Vodă cel Bun” (adică Ştefan cel Mare), ctitorul bisericii cu hramul “Sfinţii Voievozi”. De altfel, textul pisaniei de deasupra intrării în pronaos exclude această posibilitate, menţionând cât se poate de explicit: “Această sfântă mănăstire fost-au zidită din temelie de fericitul domn Io Ştefan Voievod. Iară după 100 de ani risipindu-se, ziditu-s-au cum se vede de dumnealui Vasilie Cantacuzino vel spătar, nepot dintr-o nepoată de fiică a acestui pomenit domn, întru slava lui Dumnezeu şi întru iertarea păcatelor sale. Vleat 7204 sept(embrie) 1 (1695)” . Cert este că nu poate fi vorba de Ştefan I Tomşa, care în scurta şi zbuciumata sa domnie (august 1563-martie 1564) nu a avut răgazul necesar ridicării acestei ctitorii. Inscripţia se referă - desigur - la Ştefan II Tomşa, care a ocupat în două rânduri scaunul Moldovei (1611-1615 şi 1621-1623) şi care a mai ctitorit în 1613 biserica de la Solca. Cei 100 de ani menţionaţi între momentul primei sfinţiri şi cel al refacerii de către spătarul Vasile Cantacuzino nu trebuie consideraţi matematic, ci ca pe o delimitare în timp stabilită cu aproximaţie, majoritatea cercetătorilor înclinând să plaseze momentul edificării monumentului în cea de-a doua domnie a lui Ştefan II Tomşa . Biserica, situată în centrul municipiului Roman, impresionează prin masivitatea sa, având ziduri de piatră şi cărămidă cu o grosime de 1,5 m. Planul este triconc, cu absidele laterale semicirculare, mai puţin pronunţate în exterior, care sunt încadrate de contraforturi ce se ridică până sub cornişă. Turnul-clopotniţă, ridicat separat, a fost demolat şi apoi reconstruit foarte aproape de biserică, în urma recentelor lucrări de sistematizare din zona respectivă, întregul spaţiu al ansamblului fiind considerabil redus. Sistemul iniţial de boltire a suferit modificări importante cu prilejul refacerii din 1695, când a fost înlăturată şi turla de pe naos. Zidul care a existat între naos şi pronaos a fost înlocuit printr-o arcadă sprijinită de pilaştri laterali cu arhitrave de tip clasic. Ca şi la Solca, arcele de susţinere a bolţilor sunt împodobite cu "frânghii" răsucite ornate cu scuturi decorative, după modelul celor de la biserica episcopală. Elementele gotice care se menţin în linia contraforturilor şi în portalul intrării principale nu mai au precizia şi eleganţa celor din epoca lui Ştefan cel Mare, dar nici nu se îndepărtează de spiritul acelei epoci . După 1695 Biserica Albă a mai suferit - fără nici o îndoială - mai multe lucrări de reparaţii şi restaurări, care nu au dus însă la modificări structurale. Referindu-mă la patrimoniul istoric şi artistic al Bisericii ”Sf. Voievozi”, trebuie să subliniez calităţile deosebite ale pisaniei din 1695, împodobită în partea superioară cu blazonul Cantacuzinilor (vulturul bicefal purtând coroana imperială) şi monograma celui ce a iniţiat refacerea. În fiecare an, ziua de 8 noiembrie, când se sărbătorea hramul acestei biserici, prilejuia organizarea unor ample solemnităţi la care participau notabilităţile oraşului şi reprezentanţii unor puternice bresle din Romanul medieval. Tot aici, într-una din clădirile bisericii, s-a redeschis în anul 1823 şcoala publică din Roman prin grija episcopului Gherasim Clipa, ierarh de prestigiu şi om de aleasă cultură .
În evul mediu, activitatea economică a Romanului a fost strâns legată şi de existenţa unei numeroase comunităţi armene, ce şi-a adus o importantă contribuţie la stimularea comerţului şi a producţiei meşteşugăreşti sau la facilitarea operaţiunilor financiare. În acest sens, Nicolae Iorga conchidea că, în anul 1609, la Roman vieţuiau mai mult de 500 de familii armene, cifră deloc neglijabilă dacă avem în vedere dimensiunile târgului şi numărul locuitorilor săi la acel început de veac XVII . Şi cum era firesc, comunitatea armeană din Roman s-a străduit să-şi asigure un lăcaş propriu de cult, preocupare ce s-ar fi manifestat încă din secolul al XVI-lea, dacă acordăm credit tradiţiei prin intermediul căreia ne-a parvenit informaţia cumpărării de la saşi a unei bisericuţe de lemn în anul 1355. Dar, cum aceasta fie că s-a ruinat, fie că nu mai corespundea cerinţelor unei comunităţi în continuă creştere, s-a impus ridicarea unei încăpătoare biserici de piatră, ceea ce s-a realizat în 1609, după cum rezultă din pisania originară tradusă de episcopul Melchisedec Ştefănescu: “Prin graţia, milostivirea şi voinţa lui Dumnezeu şi prin alegerea totuputiritelui Dumnezeu şi întru gloria Născutului de la Densulu, în aceste timpuri rele, alesu Dumnezeu unu omu bunu numitu Domnului Agopşa, care a ziditu acestu templu în numele Maicii Domnului, spre pomenirea numelui seu şi a sociei sale Do'mnei Mughala şi a părinteloru sei Domnului Vastanu şi Dolvath şi a fiiloru sei, Dom. Vastanu, Saco... şi a Dom. Donigu şi a ficeloru sale Meluşa şi Dolvath, la anului 1058 (după calendarul armean), septembrie (1609)” . O altă inscripţie de pe peretele nordic ne informează că edificiul actual este rezultatul unor lucrări mai recente, executate între anii 1863-1868 sub conducerea arhitectului bavarez Johan Brandel de Daggendorf. Atunci biserica a fost mărită şi reînnoită pe baza unui proiect neoclasic, pe cheltuiala lui Donica Simionovici - proprietar al moşiei Simioneşti (Cordun) - şi a lui Teodor Solomon, care avea moşie la Butnăreşti-Roman. Cu ocazia acestor lucrări s-a supraînălţat biserica, s-a construit pridvorul cu turnul-clopotniţă şi s-au adăugat veşmântarul şi proscomidiarul, apropiind-o de înfăţişarea bisericii armeneşti din Iaşi, care fusese restaurată în 1803 . Aşa cum arată în prezent, Biserica Armenească din Roman este un edificiu monumental care frapează prin aspectul insolit al faţadelor şi care domină cu autoritate zona înconjurătoare. Ea are un plan cruciform, cu absidele laterale dreptunghiulare şi absida altarului semicirculară, soclu masiv de piatră cioplită şi suprafaţa exterioară prevăzută cu asize pe orizontal. Rozetele de piatră care împodobesc absidele laterale, ancadramentele celor 19 ferestre şi cornişa profilată cu denticuli alungiţi conferă construcţiei o notă sporită de frumuseţe, iar cele două turle (de pe naos şi pridvor) cu frizele lor sculptate în piatră asigură eleganţă şi zvelteţe întregului edificiu. Interiorul este de asemenea decorat cu profile şi sculpturi în piatră ce trimit la arta orientală prin motivele lor de inspiraţie armeană, persană sau arabă, iar senzaţia de monumentalitate este întărită de amplitudinea bolţilor, sprijinite pe aceleaşi arce piezişe ce caracterizează bisericile moldoveneşti. Pictura iconostasului şi a icoanelor de pe pereţii naosului şi pronaosului reflectă influenţa artei armene şi a fost realizată - foarte probabil - cu prilejul lucrărilor din 1863-1868, odată cu Pantocratorul şi Cei patru Evanghelişti care se află la baza turlei principale .
I.4. în loc de concluzii...
Lucrarea de faţă ar mai fi trebuit sa cuprindă descrierea altor două biserici din Roman, însă informaţiile despre acestea sunt relativ puţine, ele nejucând un rol însemnat în viaţa târgului.Trebuiesc amintite însă deoarece şi ele au contribuit la perpetuarea spiritualităţii în urbea mea natală. Pe locul unde se află astăzi Biserica “Precista Mică” (str. Sucedava) a existat probabil un mai vechi lăcaş de lemn ridicat la începutul secolului al XVIII-lea sau chiar mai înainte . Construcţia actualului edificiu a început în 1791 prin grija preotului Constantin (fiul preotului Ioniţă), iar biserica a funcţionat - cu un acoperământ provizoriu - până în 1826, când se termină zidăria. I s-a spus “Precista Mică” pentru a o deosebi de “Precista Mare”, ambele biserici având acelaşi hram. Abia în 1850 “Precista Mică” a primit hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului pe care-l păstrează şi astăzi. Monumentul are un plan simplu, cruciform, cu sânurile laterale uşor pronunţate, care îl încadrează stilului moldovenesc, în varianta specifică secolului al XVIII-lea. Nu are turle, turnul-clopotniţă s-a zidit separat, iar pridvorul a fost adăugit în 1855. Având de suferit în urma cutremurului din noiembrie 1940 şi mai apoi a războiului, monumentul a fost restaurat în 1946, cele mai recente lucrări de reparaţie încheindu-se cu puţini ani în urmă . Din inventarul bisericii fac parte numeroase cărţi de cult din secolul al XVIII-lea şi unele icoane aparţinând stilului neoclasic, de largă circulaţie în prima jumătate a veacului al XIX-lea. În evul mediu, elementul transcarpatic ardelenesc a jucat un rol activ în viaţa comercială a Romanului. Aceasta explică şi existenţa Bisericii “Sfântul Nicolae” ca lăcaş al negustorilor braşoveni şi lipscani, ridicat probabil pe la 1600 şi atestat documentar în “mărturisirea hotarnică” din 3 septembrie 1752 cerută voievodului Constantin Cehan Racoviţă de către episcopul Ioanichie al Romanului. Vechea biserică de lemn a fost înlocuită cu actuala biserică de zid între anii 1747-1769. Edificiul are plan cruciform, cu absida altarului semicirculară dar cu cele două abside laterale de formă dreptunghiulară. Ornamentaţia faţadelor este asigurată de un brâu median de profile liniare, o “draperie” de butoni şi terminaţii denticulare şi un alt profil denticular sub cornişă. O turlă octogonală ornată cu perechi de ocniţe se ridică deasupra naosului, cupola centrală fiind susţinută în interior de arce romboidale. Inscripţia cu litere latine care s-a păstrat deasupra icoanelor împărăteşti precizează că iconostasul a fost dăruit de către episcopul Gherasim al Romanului în anul 1816. Mai reţin atenţia două icoane pictate pe lemn, din secolul al XVIII-lea şi o uriaşă lumânare de ceară donată în 1707 de breasla romilor pentru biserica veche .
Am încercat în aceste rânduri să stârnesc interesul pentru valorile artistice ce se găsesc în urbea cu blazon domnesc al cărui fiu sunt şi totodată să îmi manifest admiraţia faţă de aceste valori ce merită cunoscute. Cu un mare număr de monumente, majoritar religioase, în această zonă predomină construcţiile de zid, capabile a servi la nevoie şi în scopuri defensive. Bisericile din oraş sunt concepute la proporţii impresionante, cu multe accesorii constructive şi tendinţe de ecletism stilistic. În satele din jur apar destul de frecvent bisericile capelă, caracterizate de o mai mare precizie constructivă şi mai multă sobrietate, o mai largă folosire a elementelor specific moldoveneşti. Pot afirma cu tărie ca Romanul a fost în Evul Mediu un centru spiritual şi cultural de prestigiu.Centru spiritual deoarece în paginile acestei lucrări am arătat că aici au existat de timpuriu lăcaşe de cult bine consolidate care se păstrează până în zilele noastre.Centru cultural pentru că multe personalităţi ale evului mediu românesc sau ale epocii moderne s-au născut, au trăit sau doar au poposit pentru o vreme la Roman. Primul dintre numele ilustre pe care istoria ni l-a păstrat a fost episcopul Macarie, care a trăit la Roman între anii 1531 şi 1558. Între anii 1606 şi 1612 a trăit la Roman ctitorul mănăstirii Dragomirna, Anastasie Crimca, un neîntrecut miniaturist. Între anii 1665 şi 1671 episcopul Dosoftei a tradus şi versificat la Roman “Psaltirea în versuri”, tipărită apoi la Kiev în 1673. Marele cronicar Miron Costin, care avea o moşie în apropierea oraşului, a trăit şi a sfârşit tragic în Roman.Un alt reprezentant al culturii secolului XVIII, care a trăit şi creat la Roman, a fost episcopul Leon Gheuca, posesorul uneia din cele mai bogate biblioteci ale vremii. El a tradus cărţi din operele lui Seneca şi Platon.Veniamin Costachi, cunoscut ierarh cărturar, a fost episcop de Roman între anii 1796 şi 1803.Cel mai de seamă cărturar şi ierarh al Romanului a fost Melchisedec Ştefănescu, episcop al Romanului şi Huşilor între anii 1879 şi 1892. Melchisedec Ştefănescu a fost membru al Academiei Române şi a publicat numeroase lucrări şi studii, între care se remarcă “Chronica Romanului şi Episcopiei de Roman”. Vremelnic, dar pentru mai lungi perioade, la Roman au poposit Calistrat Hogaş, Nicolae Iorga şi George Topârceanu.
.